Mutfak Temizliği Nasıl Olmalıdır

Mutfak temizliği nasıl olmalıdır sorusunun cevabı yazımızda. Mutfak temizliği evinizin veya işyerinizin diğer kısımlarıyla aynı formatta temizlenmez. Genellikle ağır hizmet tipi mutfak aletleriyle donatılmış ticari mutfaklar, günlük yüzlerce kişi için yemek hazırlamak ve pişirmek için kullanılan geniş odalardır. Gün boyunca bu tür odaların sürekli koşuşturması onları son derece dağınık hale getirebilir. Ayrıca, havadaki yağ, zehirli dumanlar ve yemek atıkları da dahil olmak üzere pişirmenin yan ürünleri bölgeyi tıkayabilir ve karıştırabilir, bu da patojenik bakterilerin gelişmesi ve gıda kalitesini tehlikeye atması için mükemmel bir ortam oluşturur.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre, gıda kaynaklı salgınların %50'si kötü hijyen nedeniyle restoranlar ve ticari mutfaklarla bağlantılıdır. Bu nedenle ticari kuruluşlar, tüm gıda güvenliği standartlarına ve yönergelerine uymalı ve mutfaklarında uygun hijyen, sanitasyon ve temizliği sağlamalıdır.

İyi hijyen derecelendirmeleri, yüksek müşteri memnuniyeti, sağlıklı çalışanlar ve nihayetinde işletmenin başarısı için lekesiz bir mutfak şarttır. Aşağıda, ticari mutfağınızı kahvaltıdan akşam yemeğine kadar temiz tutmanıza yardımcı olabilecek çeşitli temizlik ipuçlarını sunuyoruz.

Çalışanlarınızı Eğitin

Ticari mutfaklarda çalışanlar, mutfakların hijyenik ve sıhhi olmasında en önemli rolü oynar. Bu çalışanlar çalışırken silmeye ve temizlemeye teşvik edilmezse, kir ve pislik birikmeye başlayacak ve mikrobiyal ve bakteri üremesini teşvik edebilecek bir ortamın oluşmasına neden olacaktır. Bu, mutfağınızı, özellikle tezgahlarınızı son derece hijyenik hale getirebilir.

Bu nedenle ticari tesisler çalışanlarını gıda güvenliği ve temizliği konusunda eğitmelidir. Ticari tesisler ayrıca ticari temizlik profesyonellerini de işe alabilir. Yine de dezavantajları, her zaman müsait olmayacak olmaları ve şefler yemek pişirmek ve yemek hazırlamakla meşgulken genellikle müdahale edememeleridir.

Günlük Temizlik Görevlerini Ayarlayın

Günlük hafif temizlik için şeflerinizin pişirmeden önce, pişirme sırasında ve sonrasında ellerini, yüzeylerini ve ekipmanlarını temiz tuttuğundan emin olun. Ayrıca, çalışanlarınızın çatal bıçak takımı ve yemek atıkları da dahil olmak üzere tüm öğeleri yüzeylerden temizlemek ve çıkarmak için eğitildiğinden emin olun.

Ayrıca temizlik personelinizin yüzeyleri yüksek kaliteli dezenfektanlarla uygun şekilde dezenfekte ettiğinden emin olun. Mutfak tezgahlarını dezenfekte etmek için en az %70 konsantrasyonda izopropil ovma alkolü kullanılabilir. Dezenfektanı yüzeyden 12 inç uzağa püskürtün ve temiz bir bezle silmeden önce kurumasını bekleyin.

Çalışanlarınızın mutfaktaki günlük temizlik işlerini unutmadıklarından emin olmak için bir kontrol listesi oluşturun. Bu liste, tezgâh temizliğini, bulaşık makinelerini boşaltmayı, yerleri süpürmeyi, çöpleri çıkarmayı, lavabo ve fırını dezenfekte etmeyi içermelidir. Kontrol listesini takip etmek, çalışanlarınızın mutfaktaki hijyenik olmayan uygulamaları azaltmasına yardımcı olacaktır.

Aylık Derin Temizlik Planlayın

Arada bir, mutfağınızın hijyen kabusuna dönüşmemesini sağlamak için derinlemesine temizlik şarttır. Günlük temizlik görevleri görünür kirlerin çoğunu ortadan kaldırsa da mutfakta gizli leke, kir ve yağ kalmamasını sağlamak için derinlemesine temizlik şarttır. Ayrıca, aylık derinlemesine temizlik ve sanitasyon, ulaşılması zor alanlarda bulunabilecek tüm mikroplardan mekânın temizlenmesini de sağlar.

Aylık bir derin temizlik rutini şunları içermelidir:

Tüm mutfak dolaplarını, rafları ve çekmeceleri boşaltmak ve temizlemek.

Buzdolabı, fırın ve diğer mutfak aletlerinin derinlemesine temizlenmesi.

Mutfak zemininin, kapıların ve pencerelerin derinlemesine temizlenmesi.

Mutfak yüzeylerini, zeminleri, kapı kollarını ve tabakları dezenfekte etmek.

Görevleri Personel Arasında Bölün

Böl ve yönet paradigması, ticari mutfağınızın her zaman temiz ve hijyenik kalmasını sağlamanın en etkili yoludur. Tek bir kişiye veya temizlikçiye tüm görevleri atamak ve onu yıpratmak yerine, görevleri bölmeyi ve sorumlulukları bölmeyi düşünebilirsiniz.

Günlük temizlik kontrol listesinde çeşitli kişilere farklı görevler atayabilir ve onları bu görevi yerine getirme konusunda eğitebilirsiniz. Örneğin bulaşık makinesini temizlemekten sorumlu kişi, yükleme ve boşaltma işleminin yüksek sıcaklıkta yapılmasını sağlamalıdır. Ayrıca, makineyi tıkayarak etkisiz temizlemeye ve yetersiz hijyen seviyelerine yol açabilecek diğer temizlik hatalarının da farkında olmalıdırlar.

Doğru Temizlik Ürünlerine Yatırım Yapın

Ticari mutfaklar, konut mutfaklarından oldukça farklıdır ve bu nedenle farklı şekilde temizlenmelidir. Ticari mutfak ekipmanlarının ve zeminlerin aldığı kir, yağ ve döküntü miktarı neredeyse doğal değildir. Özel dikkat ve doğru ekipman ve ürünlerin etkili bir şekilde çıkarılmasını gerektirir.

Doğru ve kaliteli endüstriyel yağ çözücülere ve mutfak temizlik ürünlerine yatırım yaparak zeminlerinizin, fırınlarınızın ve pişirme ekipmanlarınızın her zaman ışıl ışıl parlamasını sağlayabilirsiniz. Bir gıda müfettişi, restoran mutfağınıza sürpriz bir ziyarette bulunursa, iyi bir gıda hijyeni derecesi almanıza da yardımcı olacaktır.

Ayrıca ticari mutfakların endüstriyel boyutta temizlik ekipmanlarına ve güçlü temizlik ürünlerine ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız, ancak bu fikre kapılmamak önemlidir. Satın almadan önce ürünlerin fiyat, kalite, çevre dostu ve sürdürülebilir olduğundan emin olun. Ayrıca, farklı amaçlar için formüle edilmiş çeşitli temizlik maddeleri olduğundan, doğru ürünü doğru amaç için satın aldığınızdan emin olun. Mutfak temizliği nasıl olmalıdır yazımızla sizde mutfağınızda fark yaratacaksınız.

Agen Kimya Endüstriyel Temizleyiciler Hakkında

Agen Kimya, yüksek kaliteli endüstriyel ve ticari sınıf temizlik ürünleri üreten ve tedarik eden bir şirkettir. Ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin veya bugün buradan bizimle iletişime geçin.